Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Slana jela

NJOKE SA ŠPINATOM I SIROM

Brze i ukusne njoke sa špinatom i sirom. Ja puno volim njoke, mogla bih ih jesti svaki dan da mi ne dosade 🙂 Za razliku od mene muž ih ne podnosi , zato kad on jede napolju ja se izuživam u njima 🙂 Danas sam spremila brzinski sa špinatom i sirom  jako jednostavno ali ukusno. Možete u ovu kombinaciju dodati i piletinu isjeckanu na kockice i isprženu u tavi, i tako je ukusno za one koji ne mogu bez mesa 🙂 Ja koristim i malo gorgonzola sira na kraju. Ako ne volite takvu vrstu sira ovaj dio izostavite, i bez toga je ukusno. Pred serviranje dodam još malo vrhnja za kuhanje, poprilično ga njoke upiju. Kao “glavni” sir koristim Livada sir, on mi je topljiv a neutralan a vi ako volite neki drugi slobodno ga zamijenite. Prijatno 🙂

Njoke sa špinatom i sirom

  • 500 gr njoka
  • 300 gr špinata
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 gr sira Livada (ili nekog drugog topljivog)
  • 50 gr gorgonzola sira (ako ne volite nemojte stavljati)
  • 1 mala kašika origana
  • 1 mala kašika soli
  1. U veću šerpu sipajte vodu, posolite i stavite da proključa. U ključalu vodu stavljajte njoke i sačekajte 2 do 3 minuta da se malo skuhaju. Ne treba da budu skroz skuhane. Kada su prošla 3 minuta izvadite ih iz vode.
  2. U istu vodu stavite špinat i blanširajte ga 1 do 2 minuta. Izvadite ga iz vode
  3. Tepsiju, običnu ili vatrostalnu pemažite puterom, istresite njoke i u hrpicama dodajte špinat.
  4. Sir narendajte na krupnijoj strani. Preko njoka prelijte vrhnje za kuhanje. Možete istresti svih 50 ml ili ostaviti malo za kasnije. Ja istresem svo vrhnje pa pred serviranje sipam još malo.
  5. Pecite u rerni zagrijanoj na 220 °C 10 do 15 minuta odnosno dok se sir ne istopi i odozgo se ne stvori rumena korica.
  6. Na kraju možete dodti onih 50 gr gorgonzola sira namrvljenog na krupnije komade. Od toplote njoka će se omekšati ali neće biti istopljen skroz. Bar ga ja tako volim a vi ili ga istopite skroz ili ga izostavite ako niste ljubitelji buđavog sira 🙂